HTML

Hazánk legszebb víztározója - Lázbérci-víztározó

2011.11.11. 15:51 :: t.imre63

a9fn6msoxcbwy8eb.jpg

A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, gyönyörű, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km3 vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter. A teljes vízfelület 77 hektár.

A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagysága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.

hegyto.jpg



A víztározó 1967-69 között épült. 1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő, kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják.

a9fn6msoxcbwy8eb.jpg



A víztározó biztosítja az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt Lázbérci Vízművének nyersvizét, mely többek között Kazincbarcika, Ózd, Sirok és a környéki települések vízellátását biztosítja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cseppenkent.blog.hu/api/trackback/id/tr213370959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása